Goma: 100.000 ontheemde kinderen zonder toezicht (CongoForum)

GOMA – Meer dan 100.000 kinderen die de gevechten tussen het Congolese leger en de rebellenbeweging M23 zijn ontvlucht, verblijven zonder enige begeleiding in de ontheemdenkampen rond de stad Goma (Noord-Kivu).

De vzw ‘Action des communautés unies pour le développement intégral’ (ACUDI) heeft alarm geslagen over de zorgwekkende situatie van deze kinderen. Ze roept de gouverneur van Noord-Kivu en de onderwijspartners op om te waarschuwen voor de gevaren waarmee deze ontheemde kinderen, die niet meer naar school kunnen, worden geconfronteerd.

“De school is de beste plek om kinderen te beschermen en als ze niet naar school gaan, worden ze blootgesteld aan een aantal gevaren, waaronder verkeersongevallen”, zegt Christian Mutima, projectmanager van ACUDI, aan Radio Okapi. Mutima verwijst naar bijna tien verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken waren. Het gaat om ongevallen die eind februari en begin maart 2024 plaatsvonden op de Route nationale numéro 2 (RN2), tussen de wijk Mugunga en de site Rego. Christian Mutima voegt eraan toe dat kinderen ook kunnen verdrinken. Soms worden ze geronseld door gewapende groepen. En soms maken ze seksueel geweld mee.

De vzw Action des communautés unies pour le développement intégral zorgt voor ongeveer 2.400 ontheemde kinderen in de stad Goma.

© CongoForum, 19.03.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief, archief) Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.